poniedziałek, 3 marca 2014

To co najlepsze w Grecjii...JEDZENIE!

Na samą myśl o Greckiej kuchni leci mi ślinka i najchętniej spakowałabym w pośpiechu walizki by choć na kilka dni udać się do nadmorskich tawern serwujących perełki śródziemnomorskiej kuchni.


Zachwyciły nas  owoce morza w różnych odsłonach: smażone w głębokim tłuszczu, grillowane , zapieczone w sosie pomidorowym  tworząc tak zwane saganaki (najlepsze z krewetkami) oraz ośmiornice w occie winnym.
Na uwagę zasługuje tradycyjna grecka musaka, podczas wakacji jedliśmy ją wielokrotnie, a i w domu przyrządzam ją od czasu do czasu.
Z dań mięsnych podpasowały nam również souvlaki- Grecka wersja kebaba, serwowana zarówno w postaci kawałków mięsa z warzywami zawiniętymi w pitę, jak i ruloników z mięsa mielonego nabitych na patyk i podawanych w towarzystwie surówki ,frytek i moich ukochanych tzatzików.
W Grecji zakochałam się w bakłażanach, pokrojone w drobną kosteczkę i zasmażone z cebulką i jabłkiem tworzą zniewalająco pyszną przystawkę…
Ciekawym smakiem zaskoczyły nas dalmados-miniaturowe gołąbki zawinięte w liście winogron faszerowane ryżem i ziołami.
Absolutnym hitem wśród słodkości okazała się baklava- nieprzyzwoicie słodka i uzależniająca!
Ale co tu dużo pisać, w Grecji nawet sałatka grecka smakuje obłędnie! 

Grillowane owoce morza: ośmiornica, krewetka, kalmar i ryby, Perissa, Santorini

Souvlaki, Musaka i sztandarowe greckie piwo- Mythos, Heraklion, Kreta
Grillowana ośmiornica z cebulą, oliwkami i sosem vinegret, doskonale komponuje się z białym greckim winem, Rethymnon, Kreta

Kociołek jagnięcy zapiekany z serem feta i warzywami, Rethymnon, Kreta

Szaszłyk z owoców morza z  sałatką grecką, Thirassia

Zdecydowany top wyjazdu: na jednym talerzu tradycyjne przysmaki greckie (musaka, tzatziki, faszerowana papryka, jagnięcina w sosie z warzywami) , na drugim santoryńskie ( fava-pasta z grochu, placki podobne do ziemniaczanych tyle, że z pomidorów, coś na wzór omletu hiszpańskiego, jajecznica z pomidorami i żółty ser). Do tego delektowaliśmy się feta saganaki: rozpuszczona feta z oliwą z oliwek i papryką ( w podobny sposób podawany był także ser żółty) oraz bagietką z pastą z czarnych oliwek. Thira, Santorini.

Chilli Box, to samoobsługowa sieciówka lodziarni serwująca lody i mrożone jogurty z dowolnymi dodatkami. Dostępne w każdym greckim miasteczku.
Risotto z miętą i małżami oraz tortille z kurczakiem i niepowtarzalnym sosem musztardowym, Perissa, Santorini.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz