środa, 7 maja 2014

Kulinarny Budapeszt



Stolica Węgier rozpieszcza przepysznym jedzeniem, a porcje serwowane w knajpach są ogromne.
Będąc w Budapeszcie koniecznie należy spróbować tradycyjnych potraw: gulaszu wołowego z kluseczkami, paprykarzy z kurczaka  czy Langosza.
W trakcie zwiedzania doskonale osłodzi nam życie słynny tort Dobosza, somlói galuská i tradycyjny krem z jadalnych kasztanów. Zaś o dobry humor każdego wieczoru zadba lokalna duma: Tokaj lub Egri Bikaver.
My rzecz jasna mocno nastawieni byliśmy na zwiedzanie kulinarne. Podczas całego tygodnia udało nam się odwiedzić klika fajnych knajpek, oto nasze subiektywne TOP 3 :

1. FRICI PAPA http://www.fricipapa.hu/
- ogromne porcje
- kuchnia węgierska
- bardzo przystępne ceny

2. BORS GASZTROBAR https://www.facebook.com/BorsGasztroBar
- super pomysł na lokal
- oryginalne potrawy np. zupa kokosowa na zimno z prażonymi migdałami, czy krem z batatów
- uwaga : tylko zupy,zapiekanki i makarony, ale wszystko  mega syte !

3. GRINZINGI http://www.grinzingi.hu/
- do jedzenia tylko przystawki
- dobre ceny wina w kafarkach !

OKTOGON BOSZTRO
- ten lokal występuje tutaj poza konkursem hehe . Byliśmy w nim dwukrotnie to o ile nie ma wyszukanego menu to posiada jedną ogromną zaletę. Jest to opcja ALL YOU CAN EAT, czyli wchodzisz, płacisz i jesz aż do ... końca. Napoje są dodatkowo płatne. Warto odwiedzić jako ciekawostkę.
Menu obiadowe około 1390 Forintów, śniadaniowe 1190 Forintów ( luty 2014 )


Gulasz wołowy z węgierskimi kluseczkami, paprykarz z kurczaka z frytkami i sałatka jaką lubi Frici, do tego węgierski Pilzner, Frici Papa Kifozdeje


Somlói galuská- przepyszny świeży biszkopt przekładany kremem czekoladowym i przykryty bitą śmietaną.

Krem z kasztanów pod bitą śmietaną




Kürtőskalács- węgierskie kołacze z różnymi posypkami
Tort Dobosza i lampka Tokaja- deser idealny :)


Lángos- węgierski racuch podawany ze śmietaną i tartym serem


Pyszne zupki w Bors Gasztrobar, w zestawie zawsze z oryginalną bagietką nadzianą np. dżemem z cebuli

Namiastka Azji w sercu Budapesztu, Padthai Wokbar
Węgierskie salami jest naprawdę pyszne. Ponad to nasze serce skradły batoniki Turo Rudi z różnosmakowym twarogowym nadzieniem
Grinzungi- świetna atmosfera i do tego wino w ultra niskich cenach ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz