Na samą myśl o Greckiej kuchni leci mi ślinka i najchętniej spakowałabym w pośpiechu walizki by choć na kilka dni udać się do nadmorskich tawern serwujących perełki śródziemnomorskiej kuchni.
Zachwyciły
nas owoce morza w różnych odsłonach:
smażone w głębokim tłuszczu, grillowane , zapieczone w sosie pomidorowym tworząc tak zwane saganaki (najlepsze z
krewetkami) oraz ośmiornice w occie winnym.
Na uwagę zasługuje
tradycyjna grecka musaka, podczas wakacji jedliśmy ją wielokrotnie, a i w domu
przyrządzam ją od czasu do czasu.
Z dań
mięsnych podpasowały nam również souvlaki- Grecka wersja kebaba, serwowana zarówno
w postaci kawałków mięsa z warzywami zawiniętymi w pitę, jak i ruloników z
mięsa mielonego nabitych na patyk i podawanych w towarzystwie surówki ,frytek i
moich ukochanych tzatzików.
W Grecji
zakochałam się w bakłażanach, pokrojone w drobną kosteczkę i zasmażone z
cebulką i jabłkiem tworzą zniewalająco pyszną przystawkę…
Ciekawym
smakiem zaskoczyły nas dalmados-miniaturowe gołąbki zawinięte w liście winogron
faszerowane ryżem i ziołami.
Absolutnym hitem wśród słodkości okazała się baklava- nieprzyzwoicie słodka i uzależniająca!
Ale co tu
dużo pisać, w Grecji nawet sałatka grecka smakuje obłędnie!
Grillowane owoce morza: ośmiornica, krewetka, kalmar i ryby, Perissa, Santorini |
Souvlaki, Musaka i sztandarowe greckie piwo- Mythos, Heraklion, Kreta |
Grillowana ośmiornica z cebulą, oliwkami i sosem vinegret, doskonale komponuje się z białym greckim winem, Rethymnon, Kreta |
Kociołek jagnięcy zapiekany z serem feta i warzywami, Rethymnon, Kreta |
Szaszłyk z owoców morza z sałatką grecką, Thirassia |
Chilli Box, to samoobsługowa sieciówka lodziarni serwująca lody i mrożone jogurty z dowolnymi dodatkami. Dostępne w każdym greckim miasteczku. |
Risotto z miętą i małżami oraz tortille z kurczakiem i niepowtarzalnym sosem musztardowym, Perissa, Santorini. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz