piątek, 28 lipca 2017

Folwark Folińscy - kuchnia mistrza Szkudlarka



Folwark Folińscy- słynie głównie z organizacji przyjęć weselnych. Jednak w każdą sobotę i niedzielę restauracja dostępna jest dla wszystkich rządnych prawdziwej uczty, składającej się z przepysznego i pięknie podanego jedzenia. Jest tu smacznie i elegancko dlatego miejsce idealnie nadaje się na specjalne okazje. My trafiliśmy do Folwarku przy okazji urodzin babci- solenizantka była baaaaardzo zadowolona.
Folwark Folińscy posiada nieoceniony skarb w postaci szefa kuchni- Dawida Szkudlarka, który od lat wygrywa konkursy kulinarne. Z pewnością wiele osób kojarzy go z 6. edycji programu telewizyjnego Top Chef, gdzie zgarnął pierwszą nagrodę. Najlepszą próbką talentu tego Pana są dania serwowane właśnie w restauracji w Wysokiej. 

Menu jest krótkie, zmienia się co tydzień i pojawia się na facebookowym funpage z kilkudniowym wyprzedzeniem. Za każdym razem w karcie dań znajdziemy 2 przystawki, 3 dania główne i 2 desery.

Przy naszym stoliku zasiadło siedmioro członków rodziny. Z uwagi na to spróbowaliśmy prawie wszystkich pozycji w menu przewidzianych na dzień naszej wizyty. A mianowicie: krem z młodych ziemniaków z wędzonym boczkiem i szalotkami. Już sam sposób serwowania tego dania był mistrzowski. Gość otrzymuje pięknie podana kompozycje bazową w głębokim talerzu, a gdy już nacieszy nią wzrok- kelner uzupełnia talerz kremową zupą i przychodzi czas na eksplozję smaków. Super sprawa! 

Przykład podania zup w Restauracji Folwark Folińscy.
źródło: https://www.facebook.com/Folwark-Folińscy-254556171335597/
Jeśli chodzi o dania główne, na stół wjechały: stek z rozbefu w towarzystwie fasolki szparagowej, pieczonych, młodych ziemniaczków oraz szalotek w sosie demi-glace, filet z pstrąga z ziemniaczkami, szparagami i sosem maślanym oraz kotlet schabowy z bukietem sałat ze śmietaną, duszoną cebulką i ziemniaczkami. Wszystkie dania były wyśmienite. 



A to co otrzymaliśmy w formie deseru, czyli: Bezę Pawlova z bitą śmietaną, truskawkami i lawędą oraz lody śmietankowe z kruszonką, owocami i gorzą czekoladą- po prostu powaliło na kolana. Do tego stopnia, że któregoś dnia z pewnością zajedziemy do Folwarku, choćby nawet na sam deser.




Potrawy znikały w szybkim tempie, dlatego nie wszystkie udało nam się uwiecznić na zdjęciach. Jeśli macie ochotę pooglądać więcej pyszności serwowanych w Wysokiej, obserwujcie ich profile w serwisach społecznościowych (namiary poniżej). Po tym co zobaczycie, z pewnością zapragniecie odwiedzić to miejsce osobiście- i będzie to doskonałe posunięcie- Wasze podniebienie będzie Wam za to wdzięczne :) 


Termin wizyty:
Czerwiec 2017

Folwark Folińscy

Adres:
Wysoka 98, 66-433 Lubiszyn
500 383 238
folwarkfolinscy@wp.pl

Godziny otwarcia: 
soboty i niedziele- rezerwacje pod podanym wyżej numerem telefonu lub przez Facebooka :) 

Stwona www ----> TU 

Facebook ---- >  TU 

Instagram ----> TU 


Przykładowe menu: 

źródło: https://www.facebook.com/Folwark-Folińscy-254556171335597/
źródło: https://www.facebook.com/Folwark-Folińscy-254556171335597/

źródło: https://www.facebook.com/Folwark-Folińscy-254556171335597/


źródło: https://www.facebook.com/Folwark-Folińscy-254556171335597/

źródło: https://www.facebook.com/Folwark-Folińscy-254556171335597/


Jeśli tam jeszcze nie byliście a macie jakieś pytania-walcie śmiało.
A jeśli jedliście już w "Flowark Folińscy" to chętnie poznamy Wasze opinie na temat tego miejsca i potraw, które pałaszowaliście- piszcie w komentarzach lub na priv.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz