niedziela, 16 lutego 2014

Kulinarny Paryż






Francja to przede wszystkim królestwo przepysznych serów (wybór jest powalający) i wina, czyli to co lubimy najbardziej, do tego chrupiąca bagietka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba…;)


Nam Paryż kojarzyć się będzie również z aromatyczną zupą cebulową serwowaną z dużą ilością…sera, chorizo ( co prawda to hiszpański przysmak, jednak zajadaliśmy się nim i tutaj), ślimakami z masłem i pietruszką, małżami św. Jakuba które przy Sacre Coeur jedliśmy pierwszy raz w życiu i pieczonymi kasztanami (niestety nie jedliśmy ich na placu Pigalle ;P).

Najsłynniejsza paryska lodziarnia Berthillon. Po lodowe pyszności w oryginalnych smakach "lodożercy" stale ustawiają się w dłuuuugich kolejkach ;)

Antipasti

Tradycyjna francuska zupa cebulowa

Pieczone kasztan

Arabskie słodycze przy Placu Pigalle


Małże św. Jakuba

Ślimaki z masłem i pietruszką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz