Czechy znane są zwłaszcza z wybornego piwa które produkują, lecz smakołyków idealnie komponujących się ze złotym trunkiem również nie brakuje.
Kuchnia czeska zbliżona jest do naszej rodzimej, jest raczej tłusta i syta. Bardzo popularne knedliki idealnie pasują do wszelkich mięsnych sosów.Szczególnie dobrą sławą cieszy się smażony ser, pieczona kaczka, gulasz wołowy, sznycelki czy żeberka wieprzowe. Znane są też pyszne, pikantne kiełbaski które doskonale zaspokoją mniejszy głód podczas spaceru urokliwymi uliczkami stolicy Czech.
Obowiązkowo smażony ser (Ementaler i Camembert), knedliki jako towarzysze dwóch obłędnych dań głównych: gulaszu wołowego i wołowiny w kremowym sosie serwowanej z bitą śmietaną i żurawiną |
Pieczona, rozpływająca się kaczka na zasmażanej, czerwonej kapuście z prażoną cebulką w towarzystwie ziemniaczanych kluseczek oraz sznycelki wieprzowe z migdałami z octową sałatką ziemniaczaną |
Gulasz w chlebie i wyborne, mięciutkie żeberka wieprzowe w piwnym sosie |
Na deser koniecznie trzeba wybrać się do jednej w wielu kawiarni, na
pyszne ciasto, świeży sok i coś mocniejszego na lepsze trawienie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz