niedziela, 1 marca 2015

Smaczna Praga


Czechy znane są zwłaszcza z wybornego piwa które produkują, lecz smakołyków idealnie komponujących się ze złotym trunkiem  również nie brakuje.
Kuchnia czeska zbliżona jest do naszej rodzimej, jest raczej tłusta i syta. Bardzo popularne knedliki idealnie pasują do wszelkich mięsnych sosów.Szczególnie dobrą sławą cieszy się smażony ser, pieczona kaczka, gulasz wołowy, sznycelki czy żeberka wieprzowe. Znane są też pyszne, pikantne kiełbaski które doskonale zaspokoją mniejszy głód podczas spaceru urokliwymi uliczkami stolicy Czech.


Obowiązkowo smażony ser (Ementaler i Camembert), knedliki jako towarzysze dwóch obłędnych dań głównych: gulaszu wołowego i wołowiny w kremowym sosie serwowanej z bitą śmietaną i żurawiną
Pieczona, rozpływająca się kaczka na zasmażanej, czerwonej kapuście z prażoną cebulką w towarzystwie ziemniaczanych kluseczek oraz sznycelki wieprzowe z migdałami z octową sałatką ziemniaczaną

Gulasz w chlebie i wyborne, mięciutkie żeberka wieprzowe w piwnym sosie

Na deser koniecznie trzeba wybrać się do jednej w wielu kawiarni, na pyszne ciasto, świeży sok i coś mocniejszego na lepsze trawienie

Tort szwardzwaldzki, ciasto czekoladowe, tort śmietankowy i ciasto owocowe, do tego czeskie alkohole: becherovka i śliwowica oraz świeżo wyciskany sok pomarańczowy z musem truskawkowym i lemoniada z grenadiną ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz